Čo bolo skôr, čokoláda alebo horúci čokoládový nápoj? Podľa jednej z indiánskych legiend Aztécky boh Quetzalocoatl (operený had) zostúpil z nebies a priniesol na zem kakaovník, ktorý ukradol v raji.“ Aztékovia verili, že kakaovník je vzácny strom, ktorý je symbolom života a plodnosti. Základom čokolády je kakao, ktoré sa získava z bôbov tropického stromu kakaovníka (v gréčtine Theobroma Cacao – božský pokrm). Kakao je vo svojej prirodzenej podobe silnej horkej chuti. Aztécki indiáni nepoznali cukor a tak na vylepšenie chuti čokoládového nápoja používali ako náhradu rôzne druhy korenia (chilli, vanilka, alebo klinčeky). Je úžasné vedieť, že prvá čokoláda sa konzumovala ako horúci nápoj!

Pretože Choc-o-lait si vysoko cení kvalitu, od prvého dňa spolupracuje s exkluzívnym dodávateľom čokolády firmou Callebaut. Táto značka je súčasťou belgickej histórie čokolády už viac ako 120 rokov, a delí sa so Choc-o-lait o svoje skúsenosti a know-how. Firma Callebaut nie je považovaná za najlepšiu belgickú čokoládu len tak. Ako jeden z mála výrobcov čokolády starostlivo vyhľadáva najlepšie kakaové bôby ktoré rastú blízko rovníka. Textúra, aróma a chuť spracovaného kakaa sú vylepšované pridaním pravého kakaového masla, trstinového cukru, vanilky z Madagaskaru a pod. Takáto čokoláda sa potom krásne rozpúšťa v šálke horúceho mlieka, alebo priamo na jazyku. Až potom si táto čokoláda zaslúži pečať značky Callebaut. A Choc-o-lait je hrdým výsledkom tohto procesu.